LESBRIEVEN - Voorlezen met Verhaalbegrip

Ga betekenisvol aan de slag met de lesbrieven van LEES met LOES. Breng de prentenboeken tot leven en ontdek de diepere lagen in het verhaal. Door elke keer op een ander aspect uit het verhaal in te gaan, vergroot je het verhaalbegrip van kinderen. Zo maak je herhaald voorlezen leuker EN interessanter, voor jezelf en de kinderen.
NIEUW

Binnenkort verschijnt naar aanleiding van de campagne Geef een Prentenboek cadeau een lesbrief over Max en de Maximonsters. Een lesbrief vol suggesties om direct met deze klassieker aan de slag te kunnen, met zowel jong als oud.


VERHAALBEGRIP

De prentenboeken bevatten genoeg elementen om verdiepend mee aan de slag mee te gaan. Bij Woeste Willem is dat bijvoorbeeld personage ontwikkeling: Willem lijkt stoer, maar is dat eigenlijk niet en het jongetje Frank is stoerder dan hij denkt. Zo zitten er meer tegen-stellingen in het verhaal.

In het prentenboek Ik ben bij de dinosaurussen geweest speelt het jongetje uit het verhaal de hoofdrol in het boek dat hij zelf vasthoudt.  Hoe leuk is dat? 

En Max en de Maximonsters is zo rijk dat je er met zowel onder- als bovenbouw mee aan de slag kunt.

LESBRIEF

Elke lesbrief bevat theorie over verhaalbegrip, verhaalanalyse, het ontwikkelen van een voorleespatroon en het toepassen van leesstrategieën. Je werkt daarmee tegelijkertijd aan begrijpend luisteren & kijken, leesbeleving én het vergroten van de literaire competentie van de kinderen.

In 5 voorleessessies is stap-voor-stap uitgewerkt hoe je elke keer een ander aspect van het verhaal belicht. Zo duik je steeds dieper het verhaal in en zoek je samen naar de betekenis van het verhaal. 

Met betekenisvolle verwerking zorg je er vervolgens voor dat kinderen bezig zijn met het verhaal en zo spelenderwijs stappen zetten in hun literaire ontwikkeling.

BESTELLEN

De lesbrieven van 20 of 24 pagina's zijn gedrukt op stevig papier, zodat je ze lang kunt bewaren.

Losse exemplaren zijn voor € 9,95 te bestellen (los, samen met het prentenboek of in een verhalentas) bij kinderboekwinkel de Kleine Kapitein.

Of bestel hier een pakket lesbrieven voor het hele team (titels kunnen gecombineerd worden): 

  • 10 lesbrieven € 85*)
  • 25 lesbrieven € 199*) 

*) excl. btw en verzendkosten


Reactie van een school op het gebruik van de lesbrief over Woeste Willem:
De informatie over de karakterontwikkelingen van Willem en Frank waren toch wel nieuw voor ons, niemand had eigenlijk het boek op die manier van tevoren zo bekeken, dus dat was nieuw en verrassend. Voor de kleuters was het nog best pittig om dit uit het verhaal te halen. Met de gerichte vragen die jij had gemaakt lukte het wel, maar in sommige groepen moest je er echt wat meer op aan sturen. Het was wel mooi om te merken dat de kinderen helemaal in het verhaal meegingen, ook omdat je het dan herhaald voorleest, maar toch iedere keer een andere invalshoek bij hebt.