MET LESBRIEVEN en WERKVORMEN DIRECT AAN DE SLAG


Poëzielessen

Poëzie is spelen met taal. Via deze lesbrief duik je in 24 gedichten. Een lesbrief vol inspiratie bij de met een Zilveren Griffel bekroonde bloemlezing Heel de wereld wordt wakker. De lessen zijn verdiepend en verrijkend en vormen een doorgaande lijn van groep 1 tot en met groep 8; per klas 3 lessen. Je kunt de lesbrief bestellen in verschillende combinatiepakketten: met de dichtbundel of een paar lesbrieven samen (zie onder 'Bestellen'). 

Nog meer poëzie?
Duik dan ook in de verrassende dichtbundel Zo voelt dat van gouden duo Bette Westera & Sylvia Weve. Ook hier is een lesbrief bij gemaakt, die te downloaden is bij uitgeverij Gottmer. Je kunt de dichtbundel ook via LEES met LOES bestellen, dan ontvang je er de lesbrief bij (zie onder 'Bestellen'). 

DBOEKENKRING

Werkvormenkaarten voor de Boekenkring

Met deze set werkvormenkaarten kun je met eigen boeken de Boekenkring vormgeven in de klas. Deze kaartenset bevat 40 werkvormen: 15 speciaal voor de leerkracht en 25 werkvormen die de leerlingen alleen of samen met de leerkracht kunnen doen. 

De kaarten op A6-formaat worden geleverd in een stevig doosje met magneetsluiting en leeslint. De 40 kaarten zijn gedrukt op 350 grams papier en voorzien van een coating, voor duurzaam gebruik. Bovendien bevat de set een korte uitleg over de werking van de Boekenkring.

Lesbrief Aan de slag met de Boekenkring
Wil je als leesconsulent of leescoördinator een nieuwe impuls geven aan het leesonderwijs door de Boekenkring te introduceren? Geef dan een teamtraining om de leerkrachten te enthousiasmeren. Met deze lesbrief kun je direct zelf een training verzorgen aan de hand van de theorie die beschreven staat. En tijdens de training gaat het team praktisch aan de slag met de opdrachten bij de boeken. Geef tijdens je training elke leerkracht een lesbrief, dan hebben ze een mooi naslagwerk met de theorie en kunnen ze na jouw training direct de Boekenkring zelf uitvoeren in de klas. Er zijn 2 lesbrieven verschenen: Boekenkring en Boekenkring-2, (alleen nog te bestellen in een grote oplage). In juni verschijnt deel 3 met de nieuwste parels van de jeugdliteratuur.

VOORLEZEN MET VERHAALBEGRIP

Wil je als leesconsulent of leerkracht meer halen uit prentenboeken? Gebruik dan de lesbrieven Voorlezen met Verhaalbegrip. Hiermee maak je echt het verschil en zorg je ervoor dat voorlezen tot verrijking en verdieping zorgt. Een goede voorbereiding op begrijpend lezen later. Elke lesbrief bevat theorie over het vergroten van verhaalbegrip en 5 stap-voor-stap uitgewerkte voorleessessies. Je duikt steeds dieper het verhaal in en zoekt naar de betekenis van een verhaal. Er zijn 3 prentenboeken uitgewerkt: Woeste Willem, Ik ben bij de dinosaurussen geweest en Max en de Maximonsters. 

De lesbrieven zijn gedrukt op stevig papier, zodat je ze lang kunt bewaren.

BESTELLEN

Stuur een mail naar: info@leesmetloes.nl met je bestelling of klik op onderstaande links.

Poëzie

Werkvormenkaarten Boekenkring

1-4 sets € 22,50* per set
5-9 sets € 21,50* per set
vanaf 10 sets € 20,50* per set

Binnenkort ook weer als combinatiepakket te bestellen met de lesbrief over de Boekenkring.

Lesbrief Boekenkring
Deze lesbrief is uitverkocht. 

Lesbrief Boekenkring-2
De lesbrieven Boekenkring-2 zijn uitverkocht. Bij voldoende belangstelling wordt deze herdrukt. Geef in een mail aan als je deze lesbrief in een grotere oplage wilt bestellen.

Eind juni verschijnt een lesbrief met nieuwe ideeën: Boekenkring-3

*) alle prijzen zijn excl. btw en verzendkosten.

Je kunt ook een mail sturen met je bestelling of je vraag naar: info@leesmetloes.nl

POËZIELESBRIEVEN IN OPDRACHT

  • In opdracht van uitgeverij Gottmer: lesbrief bij de bundel Zo voelt dat van Bette Westera & Sylvia Weve.
  • In opdracht van Stichting Lezen: lestips voor de Poëzieweek 2024.

ANDERE LESBRIEVEN IN OPDRACHT

  • In opdracht van de Stichting Woutertje Pieters Prijs: lessuggesties bij de nominaties en bekroningen voor de Woutertje Pieterse Prijs 2021, 2022, 2023 en 2024.
  • In opdracht van de CPNB een lesbrief bij Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls tijdens de campagne Nederland Leest 2022.
  • In opdracht van uitgeverij Gottmer: lesbrief bij Patroon van Marco Kunst en een lesbrief bij Rugzwemmen van Marc ter Horst.
Lessuggesties DraaiSTUK
  • In opdracht van de Leescoalitie lessuggesties bij 16 fragmenten in DraaiSTUK!.
Een lesbrief met 24 lessen over poëzie in een doorgaande lijn voor groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs. Aan de hand van de bloemlezing Heel de wereld wordt wakker zijn er voor elke groep 3 lessen: inspirerend, toegankelijk en direct toepasbaar.

Lesbrief van 28 p.


Introduceer de Boekenkring op een school met deze lesbrief. Met 21 opdrachten voor leerkrachten (en leerlingen) bij 22 boeken, met doorverwijzingen naar soortelijke boeken. Inclusief 32 werkvormenkaartjes om uit te knippen. [momenteel uitverkocht]

Lesbrief van 36 p.


 


Lesbrief met dezelfde theorie als in de eerste lesbrief van de Boekenkring, met nieuwe boeken. 21 opdrachten voor leerkrachten (en leerlingen) bij 22 boeken, met doorverwij-zingen naar andere boeken. Inclusief 32 werkvormenkaartjes om uit te knippen.

Lesbrief van 36 p.

Max en de Maximonsters is zo rijk dat je er met iedere leeftijdsgroep nieuwe ontdek-kingen in kunt doen, van onderbouw tot bovenbouw. Ga aan de slag met deze klassieker en ontdek de diepere lagen.

Lesbrief van 24 p.

In het prentenboek Ik ben bij de dinosaurussen geweest speelt het jongetje uit het verhaal de hoofdrol in het boek dat hij zelf vasthoudt. Hoe bijzonder is dat? Een boek in een boek. En hoe werkt dat eigenlijk?

Lesbrief van 20 p.

Woeste Willem lijkt heel stoer, maar is hij dat wel? En hoe zit het met Frank? Onderzoek de ontwikkeling van deze 2 personages. En duik samen in nog meer tegenstellingen die dit verhaal zo bijzonder maken.

Lesbrief van 20 p.

Reactie op de Werkvormenkaarten van de Boekenkring:
Leescoördinatoren die deelnemen aan opleiding Open Boek gingen vol enthousiasme aan de slag met de kaartjes van Loes Reichenfeld voor de boekenkring. Praktisch en vol goede ideeën. En dus heel fijn voor trainers om mee te werken.

Reactie op de lesbrief De Boekenkring:
Wij (Bibliotheek Oostland) hebben de nieuwe lesbrief voor 3 teamtrainingen aangeschaft om te gebruiken iov de Cultuurtrein Oostland. De lesbrief is zeer overzichtelijk, de opdrachten goed uitgeschreven en de extra info via de QR-codes nuttig voor latere verdieping.

Reactie op de lesbrief Max en de Maximonster:
Ik was erg onder de indruk. Allereerst schitterend vormgegeven en gedrukt op dik papier en daarnaast inhoudelijk heel duidelijk. Voor verschillende leeftijdsgroepen biedt Loes boeiende, diepgaande suggesties om met het boek (en de verfilming) te werken. 

Reactie van een school op het gebruik van de lesbrief over Woeste Willem:
De informatie over de karakterontwikkelingen van Willem en Frank waren toch wel nieuw voor ons, niemand had eigenlijk het boek op die manier van tevoren zo bekeken, dus dat was nieuw en verrassend. Voor de kleuters was het nog best pittig om dit uit het verhaal te halen. Met de gerichte vragen die Loes had gemaakt lukte het wel, maar in sommige groepen moest je er echt wat meer op aansturen. Het was wel mooi om te merken dat de kinderen helemaal in het verhaal meegingen, ook omdat je het dan herhaald voorleest, maar toch iedere keer vanuit een andere invalshoek.