LESBRIEVEN - Voorlezen met Verhaalbegrip

Ga tijdens de Kinderboekenweek 2020 betekenisvol aan de slag met de lesbrieven van LEES met LOES. Duik in het verleden van Woeste Willem (vroeger was hij een zeerover) of ga samen naar de prehistorie met het prentenboek Ik ben bij de dinosaurussen geweest. Breng de prentenboeken tot leven en ontdek de diepere lagen in het verhaal. Door uitgebreid op het verhaal in te gaan, vergroot je het verhaalbegrip van kinderen.

 VERHAALBEGRIP

Beide prentenboeken lenen zich voor een duik in het verleden. Bovendien zitten er meer elementen in het verhaal waar je aandacht aan kunt besteden. Bij Woeste Willem is dat bijvoorbeeld personage ontwikkeling: Willem lijkt stoer, maar is dat eigenlijk niet en het jongetje Frank is stoerder dan hij denkt. Zo zitten er meer tegenstellingen in het verhaal.

In het prentenboek Ik ben bij de dinosaurussen geweest speelt het jongetje uit het verhaal zelf de hoofdrol in het boek dat hij vasthoudt. Dat vinden toch alle kinderen fantastisch?


LESBRIEF

Elke lesbrief bevat theorie over verhaalbegrip, verhaalanalyse, het ontwikkelen van een voorleespatroon en het toepassen van leesstrategieën. Je werkt daarmee tegelijkertijd aan begrijpend luisteren, leesbeleving én het vergroten van de literaire competentie van de kinderen.

In 5 voorleessessies is stap-voor-stap uitgewerkt hoe je elke keer een ander aspect van het verhaal belicht. Zo duik je steeds dieper het verhaal in en zoek je samen naar de interpretatie van het verhaal. Met betekenisvolle verwerking zorg je er vervolgens voor dat kinderen bezig zijn met het verhaal en zo spelenderwijs stappen zetten in hun literaire ontwikkeling.

BESTELLEN

De lesbrieven van 20 pagina's zijn gedrukt op stevig papier, zodat je ze lang kunt bewaren.

Losse exemplaren zijn voor € 9,95 te bestellen (los, samen met het prentenboek of in een verhalentas) bij kinderboekwinkel de Kleine Kapitein.

Of bestel een pakket lesbrieven voor het hele team (2 titels kunnen gecombineerd worden): 

  • 10 lesbrieven € 85*)
  • 24 lesbrieven € 199*) + online training

*) excl. btw en verzendkosten